Fotózás – Digitális fotózás könyvtippek

Ha elmész egy Libribe vagy Alexandrába, számtalan fotózással kapcsolatos könyvet találsz a polcokon. Külön részleget szentelnek a fotózásnak, illetve a digitális fotózásnak. Nemcsak számtalan szerzőtől találsz könyveket a polcokon, hanem egy-egy sikeresebb szerzőnek akár 4-5 kötetét is forgalmazzák.

Óriási a választék, mégis melyiket vegye meg az ember, ha jobban szeretne fotózni, ha az elméleti ismereteit szeretné bővíteni?

Jó pár könyvhöz volt szerencsém eddig, s bevallom őszintén volt néhány, ami sajnos kidobott pénz volt. Hogy neked ne kelljen végigtesztelni a létező kiadványokat és kockáztatnod a pénzed, ajánlanék most pár könyvet, amikben biztosan nem fogsz csalódni.

Kezdjük az egyik legnépszerűbb és szerintem nem véletlenül sikeres szerzővel, Scott Kelbyvel. A Digitális fotós könyv című sorozata már több millió példányban kelt el világszerte. Scott híres fotós, számtalan könyv szerzője, még saját TV műsora is volt az Adobe TV-nél. A lenti fotón az első három könyvét látod, bár már az ötödik résznél jár a Digitális fotós könyv sorozata. Nagyon nagy arc Kelby, egyedi stílusa, közvetlen nyelvezete sokak számára emészthető közelségbe hozta a fotózás néha bonyolult technikáit, beállításait. Könyveinek tematikája nagyon egyszerű. Minden egyes fejezet a fotózás egy témakörét öleli fel, a fejezeteken belül pedig egyszerűen tippeket ad, hogyan fotózz jobban. Minden oldalon egy konkrét tippet boncolgat, közben példaképet és rövid magyarázatot is mellékel. Így az egész könyv egy nagy tippáradat. Néha kicsit populista stílusú, de cserébe tényleg életszagú tippeket ad a fotózásról. Érdemes átlapoznod a könyvesboltban, hogy a fotózás mely fejezeteit tekinti át egy-egy kötetében, és azt vedd meg, ami a legtöbb olyan fejezetet tartalmazza, ami érdekes lehet számodra. A kötetek darabára kb. 4.500 Ft.

fotos-konyvek

Ugyancsak Kelby írta a Photoshop Digitális Fotósoknak című könyvet. Ez a vastag kötet rengeteg Photoshop technikát mutat be lépésről lépésre, így átolvasása után jó pár retusálási, képmanipulációs technikát fogsz megismerni. Az egyes technikákat pont olyan részletességgel írja le, hogy ha gép előtt ülsz és pontról pontra követed az utasításokat, akkor tökéletesen végig tudod csinálni az adott (pl. retusálási) folyamatot az általad kiválasztott otthoni fotódon.

Joe McNally fotós a Kapd el a pillanatot című könyvében foglalja össze és próbálja átadni fotózás tudományát. Főleg a szemléleted próbálja meg puhítani és alakítani. Akkor célszerű elolvasni, ha már van egy kis fogalmad a fotózásról, hiszen gyakran magas szinten beszél a tippekről, nem részletez alapbeállításokat. A legjobb fotóit veszi sorra, s magyarázza el, miért pont így fotózta. Egyértelműen haladó fotós könyv.

Ha technikai alapokkal szeretnél megismerkedni, akkor David Prakel könyveit merem ajánlani. Ő is egy sorozatba szervezte a könyveit, a fenti képen a 4 könyvből álló sorozat első három kötetét látod: Kompozíció, Világosítás, Expozíció. Ezek a könyvek remek segítséget nyújtanak a technikai alapok megismeréséhez. Természetesen jóval szárazabb és szakmaibb szöveg, mint a Kelby könyvek, de még szerintem egy emészthető szinten marad a nyelvezete. A kötetek darabára kb. 6.000 Ft.

A fenti könyvek mindegyike megéri az árát, ám ha nem szeretnél most tízezreket költeni fotós könyvekre, akkor javaslom nézz rá az általam írt elektronikus könyvre: Fotózás lépésről lépésre!

A Fotózás lépésről lépésre című könyvem pdf formátumban letölthető a hozzá tartozó kiegészítő dokumentumokkal és egy oktató videóval együtt!