Digitális fotókidolgozás – fotóelőhívás tippek

Nincs más hátra, mint előhívatni a fotóidat? Ha szeretnél papírképeket a digitális fájlokból, akkor a következő lehetőségeid vannak:

– nyomtatsz magadnak otthon
– elmész egy fotólaborba személyesen
– online fotólaborban rendelsz

Az otthoni nyomtatáshoz szükséged lesz egy fotónyomtatóra és méretre vágott fotópapírra is. Nem túl gazdaságos megoldás, hiszen a fotónyomtatás elég sok tintát igényel, így a fotópapír és a tinta folyamatos kiadás lesz számodra. Viszont ha csak néhány képről van szó, kényelmesebb otthon gyorsan kinyomtatni, mint egy fotólabort felkeresni.

Ma már nem feltétlenül kell személyesen felkeresned egy fotólabort és pl. pendrive-on leadnod a fotókat. Több cég is online működik, egy webes felületen keresztül egyszerűen feltöltöd a képeket, és csak a kész fotókért kell elmenned, de ha kéred, házhoz is szállítják neked.

Bármely megoldást is választod, egy dologra figyelned kell, ez pedig az oldalarány!

A digitális fényképezőgépek többsége (kompakt és bridge gépek) általában 4:3 oldalarányú képeket készítenek. A tükörreflexesek kivételt képeznek, ők 3:2 arányúakat.

Egy kompakt géppel fotózva tehát olyan képeid lesznek, amik 4 egység szélesek és 3 egység magasak. Például 4000 pixel vízszintesen, 3000 pixel függőlegesen. A 4-et elosztva 3-mal 1.33-at kapsz, ez az oldalaránya egy tipikus, digitális fényképezőgéppel készült fotónak.

fotóelőhívás képarányok

Egy fotólaborban általában az alábbi méretekben tudsz papírképet előhívatni:

digitális fotóelőhívás papírkép méretek

Ez a táblázat azért fontos számodra, mert megmutatja, hogy a választható papírképeknek milyen oldalaránya van. Ha olyan papírkép méretben hívatod elő a fotódat, ami nem egyezik meg a fényképezőgéped képarányával, akkor néhány részlet lemaradhat a fotódról!

Egy tipikus esetet láthatsz a következő fotón:

fotóelőhívás FILL eljárás

Ez a fotó 4:3-as, kompakt gépekre jellemző oldalaránnyal készült. Ha 10×15-ös papírméretben hívatod elő, akkor felül és alul le fog maradni egy kis terület a fotódról. Az esetek többségében ez lehet nem zavaró, de néha igen kellemetlen tud lenni, pl. a fenti példában nem túl szerencsés, ha lemarad az Eiffel-torony teteje.

Hogy tudod ezt elkerülni?

Kétféle módon:

1. Olyan méretben hívass elő, ami megfelel a 4:3-as aránynak, vagy legalábbis nagyon közel van az 1.33-as arányszámhoz. Ilyen méret a fenti táblázatban kékkel jelölt 10×13-as papírméret. Ha tükörreflexes géppel fotózol, akkor pedig az 1.5-ös arányszámhoz legközelebbit érdemes választanod, ami nem más, mint a pirossal jelölt 10×15-os papírméret!

2. Átállítod a fényképezőgéped képarányát olyanra, amilyen papírképet szeretnél. Például ha minden otthoni fotóalbumod 10×15-ös fényképek beragasztására alkalmas, de neked kompakt fényképezőgéped van, akkor állítsd át a fényképezőgéped 3:2-es arányú képek készítésére, így a keletkező képfájlok előhívatásakor nem fog lemaradni alul-felül semmi.

Összefoglalva az alábbi papírkép méreteket érdemes használnod:
– kompakt fényképezőgép esetén: 10×13
– tükörreflexes fényképezőgép esetén: 10×15

FILL és FIT eljárás:

Még egy dologgal találkozhatsz papírkép előhívása során. Az oldalarányok problémájának kiküszöbölésére kétféle eljárást dolgoztak ki.

Az egyik a FILL eljárás, ami azt jelenti, hogyha bármilyen módon nem stimmel a képarány, akkor az előhívás során egyszerűen levágják a kilógó részeket. Erre a példa a fenti Eiffel-torony is, egyszerűen levágódott alul és felül egy kisebb csík.

A másik megoldás a FIT eljárás, amit arra az esetre találták ki, ha fontos számodra, hogy minden részlet rajta maradjon a fotón. Ráillesztik a képet a papírképre úgy, hogy ne lógjon ki semmi. Ekkor persze oldalt fehér csíkok fognak megjelenni, hiszen nem tölti ki teljesen a rendelkezésre álló papírterületet a fotó. Az Eiffel-tornyos példánál maradva ezt az eredményt kapod, ha FIT eljárást kérsz a laborban:

fotóelőhívás, papírkép kidolgozás FITFotó: localnomad.com

Még egy apró megjegyzés!

Akármennyire is vigyázol az oldalarányra, jó tudnod, hogy minden esetben le fog maradni legalább egy milliméter minden oldalról a fotódról, ugyanis a laborok biztonsági okokból egy nagyon picit mindig belenagyítanak a fotóba. Ennek nyomdai okai vannak, 1-1 milliméter levágását nem tudod elkerülni.