Milyen fényképezőgépet vegyek?

Fotósként a leggyakoribb kérdés, amit az elmúlt években kaptam, a következő volt: „Szeretnék fényképezőgépet venni, de nagyon nagy a választék, tudnál tanácsot adni?”

Nem is csoda, ha ellátogatunk egy online áruház oldalára, akár 300-500 digitális fényképezőgép közül válogathatunk.

Számtalan módon lehet kategorizálni a fényképezőgépeket, gyakran a gyártók saját termékkategóriákat definiálnak a jól megszokott kategóriákon túl, így a fotózás rejtelmeivel most ismerkedő számára elég komoly útvesztő lehet egy fényképezőgép kiválasztása.

A fényképezőgépek általában besorolhatók az alábbi kategóriák valamelyikébe: Kompakt, Bridge, MILC vagy Tükörreflexes. Ha az interneten utánanézel, biztosan találsz más felosztást is, de az egyszerűség kedvéért maradjunk ennél a négyesnél.

Gyakran nehéz eldönteni egy fényképezőgépről, melyik kategóriába tartozik, néhány jól megtermett, nagyobb optikával ellátott Kompakt első ránézésre tud úgy kinézni, mint egy Bridge típusú. Vagy épp fordítva, egy vékonyra tervezett Bridge is keltheti Kompakt gép benyomását.

Nézzük a négy kategóriát, kezdjük a legegyszerűbb gépekkel, a kompaktokkal!

Milyen fényképezőgépet vegyek?

Kompakt fényképezőgép:

Rendkívül találó az elnevezésük, kisméretű, kis tömegű, akár zsebben is elférő fényképezőgépekről van szó. Jól hordozható, gyorsan munkára fogható gépek. Azoknak ideális, akik szeretik, ha maguknál tudják tartani a fényképezőgépüket anélkül, hogy külön táskát igényelne. Ha megnézed, a legtöbb turista kezében ilyen gépet látsz, ideális point-and-shoot (célozz és lőj) kamerák. Az áruk is rendszerint elég baráti, néhány tízezer forintért lehet egy fényképezőgéped, amit ha kell, bármikor elővehetsz és lefotózhatod, amit szeretnél. Cserébe persze ezekben a gépekben van a legkisebb méretű képérzékelő szenzor, ami a képminőség terén kompromisszumokra kényszerít, illetve az optika is elég fapados.

A kompakt kategória egyébként rendkívül széles, vannak itt is csúcsgépek több mint 100.000 Ft-ért, amikben kicsit nagyobb szenzor és profibb lencsék vannak. Ezek a drágább kompaktok nagyon jól össze vannak rakva, a design is sokszor egyedi. Nagyobb felbontás, jobb LCD, erősebb akku, fényerős lencse, gyors sorozatfelvétel jellemzi őket.

Összességében utazáshoz, városfotózáshoz, illetve bármikor, amikor van elég fény, tökéletesen megfelelő a kompakt gép, ám beltéren illetve gyengébb fényviszonyok között hajlamosak elvérezni. Hiába vakuzol, mindenképp gyengébb lesz a végeredmény, mint a többi kategória esetén. Általában nincs keresőjük sem, az LCD-n tudod csak megnézni, hogy épp milyen képet kapsz, ha lenyomod a gombot. Tudnod kell, hogy a kompaktok nem rendelkeznek külön autofókusz szenzorral sem, így kénytelenek a képérzékelőt használni fókuszáláshoz, ami elég lassú fókuszálást eredményez. Akár egy-két másodperc is lehet, mire a gép megtalálja a fókuszt és lenyomhatod az exponáló gombot. Ha használtál már gyors gépet – például tükörreflexeset – akkor egy kompakt géppel történő exponálás egy örökkévalóságnak tűnik. Többségük a RAW formátumot sem támogatja, a gépek egyből JPG képeket készítenek. Ez csak akkor probléma, ha komolyabb utómunkákat akarsz végezni a nyers fotókon például Lightroommal, mert azt mindenképp RAW formátumú képeken érdemes elvégezni.

Régen egyértelműbb volt a különbség a Kompakt és Bridge kategóriák között. A Kompakt kicsi, automata és csak néhányszoros ráközelítésre (zoomra) volt képes. A Bridge-eket már manuálisan is állíthattad, és jó kis optikákat szereltek rájuk, hogy távolról is levadászhasd a témát. Ma viszont már vannak Kompakt gépek 16-20 szoros zoomolási képességgel is, megfűszerezve néhány manuális beállítási/vezérlési lehetőséggel. Így nem egyértelmű, hogy ezek hová is tartoznak. Maradjunk annyiban, hogy ezek a felépítésük miatt még mindig inkább Kompakt gépek.

Jó tudnod azt is, hogy ezek a 16-20 szoros, vagy még nagyobb zoom-ok nagyon jól hangzanak, de fotózás során ahogy ráközelítesz valamire, a kompakt optikád veszít a fényerejéből. Teljesen rázoomolt állapotban az eredeti fénymennyiségnek csak a negyed vagy nyolcadrésze fog csak a fényképezőgéped szenzorjára jutni, így nem nehéz belátni, hogy az extrém zoomolási képességet csak fényes nappal fogod tudni kihasználni.

Kompakt gépek összegzés:

kompakt fényképezőgép

Bridge, MILC, tükörreflexes fényképezőgép leírása:

Olvasd el a Fotózás lépésről lépésre e-könyvben!