Kompozíciós technikák: a harmadolás szabály

A Harmadolás technikája talán a legismertebb kompozíciós technika, nem véletlenül. Amilyen egyszerű, olyan hatásos tud lenni, ha jól használod. Azon az elképzelésen alapul, hogy bár nagyon szeretjük a szimmetrikus dolgokat, egy idő után kissé unalmassá tudnak válni, így érdemes feldobni a fotót egy kis aszimmetriával!

A fotót képzeletben feloszthatjuk függőlegesen és vízszintesen is három részre. Ahelyett, hogy a jól megszokott módon mindent középre komponálnál, érdemes a témát kissé oldalra helyezni.

harmadolás kompozíciós technika

Ha egy konkrét tárgyat fotózol, akkor azt komponálhatod például valamelyik metszéspontba. De már azzal is sokat tehetsz a fotó dinamikájáért, ha egyszerűen a témát a harmadoló vonalak közelébe helyezed. Lényeg, hogy ne középre! Képzeld el a horizontot ráillesztve az alsó vagy felső vonalra. Alulra helyezve az égnek adhatsz nagyobb hangsúlyt, míg a felső harmadba helyezve a szárazföldön lévő témákat tudod hangsúlyozni.

Ennél a fotónál a pár -mint téma- került a bal alsó harmadoló metszéspontba:

harmadolási szabály - komponálási technika

Az eredmény sokkal dinamikusabb érzetet kelt, mintha egyszerűen középen lennének. A szemünk (agyunk) szereti a dinamikus képeket, az ilyen megoldások több érzelmet váltanak ki a nézőből.

A harmadolás többféle módon is alkalmazható:

  • portréfotónál az alany szemei kerülhetnek a felső harmadba
  • tájképnél a horizont ráilleszthető a felső vagy alsó harmadoló vonalra
  • ha egy apró tárgy a téma, függőleges és vízszintes szempontból is a harmadoló vonalra, azaz metszéspontra helyezhető
  • nagyobb (a fotót jobban kitöltő) tárgy is közelíthet inkább valamelyik harmadoló vonalhoz
  • a legtöbb hétköznapi fotónál elsüthető oly módon, hogy a téma a jobb, vagy baloldali függőleges harmadoló vonalhoz kerüljön közel

Ennél a tengerparti képnél a horizont középen van, ám a téma – a lány – oldalra került, így dinamikusabbá varázsolva a fotót:

oldalra kompnálás, harmadolás

Még jobban ráerősíthetsz a kompozícióra, ha harmadolás helyett kilencedelést alkalmazol. Ez még extrémebb fotót eredményez, növelve így az érzelmi hatást. A piros és kék motor függőleges szempontból a jobboldali harmadoló vonalra kerültek, de vízszintesen már inkább a kilencedhez vannak közel, ezzel egy nagyon karakteres kompozíciót kölcsönözve a fotónak.

harmadolási technika a fotózásban

További 14 kompozíciós technikát találsz
Fotózás lépésről lépésre e-könyvben!