Fotózás szíjjal – BlackRapid

Te hogyan hordod a fényképezőgéped fotózás közben? Kis géped van, így nincs gondod vele és a kezedben van végig? Netán minden fotózást tükörreflexessel végzel és egy egész fotós szettet hordasz magaddal? Többféle megoldás létezik az oldaltáskától a komplex fotós hátizsákig. Egy olyan módszerről írnék most, ami bár pénzbe kerül, de számomra maga volt a megváltás.

Tükörreflexes fényképezőgépet nem egyszerű fotózás alatt kezelni, főleg nem kettőt. Egy családi vacsorán még elvan az ember úgy is, hogy amikor kell, felkapja a gépet az asztalról, exponál párat, majd újra leteszi a leveses tál mellé. Viszont egy komolyabb eseményen (pl. ballagás) vagy hivatalos fotózáson (pl. esküvő) már mindenképp kell egy szíj vagy pánt, ami a nyakunkban tartja a gépet. Minden gép mellé adnak egy nyakpántot, a legtöbb turistát ilyen gyári Canon/Nikon/Sony pántokkal látod fotózni a Hősök terén.

Viszont van egy ennél sokkal jobb megoldás! A gyári pántokkal elsősorban az a baj, hogy egy idő után megfájdul a nyakad a géped súlya miatt. Ez azért van, mert a fényképezőgép teljes súlyát lényegében a nyakad tartja. A BlackRapid cég számos vállszíjat gyárt, különböző fotózási helyzetekhez. Legfőbb előnye a termékeinek, hogy a nyakad helyett a vállaidra, a testedre terheli a fényképezőgép súlyát. Én például ezt a dupla szíjas változatot vettem meg:

black_rapid_double_strap

Legfontosabb előnye, hogy egyszerre két gépet is ráköthetsz, s mindig azért tudsz nyúlni, amelyikre épp szükséged van. A másik addig ott lóg a csípőd mellett. Teljesen kézre állnak a fényképezőgépek.

black_rapid_rsd_2bb_rs_dr_2_slim_double_746048

Arra persze vigyázni kell, hogy nehogy odaütődjön egy pad széléhez, de hamar meg lehet szokni a használatát. Egyszer sem vágtam oda semmihez majd 10 év használat alatt, szóval szerintem ugyanolyan biztonságosnak tekinthető, mintha a nyakadban hordanád a gépet fotózás alatt. Ezt a szíjat nem oda kell befűzni a fényképezőgépeden, ahová a gyári szíjat is fűzöd, hanem kapsz hozzá egy kiegészítőt, amit a fényképezőgép alján lévő menetbe kell becsavaroznod (ahová egyébként az állványt csavaroznád). Így a gép lényegében fejjel lefelé lóg a csípőd mellett, amikor nem használod.

doublestrap_women

Forrás: www.digitalcamerawarehouse.com.au

A BlackRapid cég anyaghasználata kiváló, tökéletesen megbízom a szíjban, tényleg nem kell azon izgulni, hogy elszakad a szíj vagy eltörik egy műanyag ráfogó pánt, netán hosszú idő alatt elérik az acél csavar, ami tartja a gépet.

Vigyázz viszont, mert hamisítják. Az eredeti cégnek ez a weblapja:

http://blackrapid.com/

A vállszíj szimpla (egyoldali) változatait 15.000 – 25.000 Ft között árulják. A dupla, két gépet is tartó változat ára pedig 40.000 – 45.000 Ft-ba kerül. Az utánzatokat jóval olcsóbban kínálják, viszont nagyon veszélyes több százezer forintos fényképezőgépet egy 5.000 Ft-os bóvli pánton tartani. Ha elpattan a csavar, senki nem fogja neked kifizetni a géped árát.

Több helyen is lehet kapni a BlackRapid vállszíjakat, én például itt vettem:

http://www.artwork.hu/panel/kereso/osszes/1/blackrapid/index.php

A BlackRapid cég egyre jobban bővítette a kínálatát, és ma már nem csak szimpla és dupla vállszíjat lehet kapni, hanem létezik vékonyított, sportos, sőt női változat is. Illetve olyan is, ami egyik válladon fekszik fel, de mégis két gépet tudsz rákötni:

black_rapid_yeti

Érdemes kipróbálnod, én nagyon megszerettem, ma már elképzelni sem tudom, hogy a gyári nyakba akasztós pántot használjam!

További fotózás tippeket olvashatsz a Fotózás lépésről lépésre e-könyvben!