Nikon VR jelentése – rázkódáscsökkentés

Ha a Nikon objektíved rendelkezik VR (Vibrate Reduction), azaz rázkódáscsökkentés funkcióval, akkor az alábbi szöveget találhatod a mellékelt információs füzetben:

„Ne kapcsolja ki a fényképezőgépet és ne távolítsa el az objektívet, amíg a rázkódáscsökkentés be van kapcsolva.”

Ez most akkor azt jelenti, hogy minden esetben ki kell kapcsolni az objektíven lévő gombbal a VR rázkódáscsökkentést mielőtt az ember kikapcsolná a fényképezőgépet?

rázkódáscsökkentés jelentése
Nikon vr rázkódáscsökkentés

Szerencsére a válasz NEM, elég körülményes lenne, ha minden kikapcsolás előtt a VR-t is deaktiválni kéne ha befejezted a fotózást. Mindössze az alábbiakról van szó:

A VR úgy működik, hogy az objektíved egy lebegésre képes lencsetagot tartalmaz, mely az exponálógomb lenyomásakor aktiválódik. Amíg fotózgatsz, ez a lencsetag folyamatosan lebeg és biztosítja számodra a VR rázkódáscsökkentést. Viszont ha nem történik semmi (pl. leteszed a fényképezőgépet) akkor inaktív állapotba kerül a VR, azaz a lebegő lencsetag megpihen. A VR nagyjából 5-6 másodperc inaktivitás után kapcsol ki.

Ha a fényképezőgépet akkor kapcsolod ki, vagy veszed ki az aksiját, vagy távolítod el az objektívet, amikor még a lencsetag lebeg, akkor előfordulhat, hogy a lencse nem tud alaphelyzetbe állni. Ez általában nem okoz problémát, de erősebb rázkódáskor a VR szerkezet esetlegesen sérülhet, illetve a VR élettartama csökkenhet.

A fentieknek megfelelően nem kell tehát az objektíven a VR-t minden alkalommal kikapcsolnod, amikor leveszed az objektívet, vagy kikapcsolod a fényképezőgépet, ám a VR automatikus leállását meg kell várni (kb. 6 másodperc)!

Egy tipikus példa, amikor fotózás meló közben gyorsan kell objektívet cserélned. Ekkor vagy várd meg a 6 másodpercet, vagy gyorsan kapcsold ki a VR-t az objektíven lévő gombbal és már cserélheted is!

Még több tipp érdekel? Rendeld meg a Fotózás lépésről lépésre című elektronikus könyvet!