Fényképezőgép beállítása

Mit állítsak be a fényképezőgépen?

Egy tükörreflexes fényképezőgépen számtalan beállítható funkció és paraméter van, de akár egy kompakt fényképezőgépen menüjében is tökéletesen el lehet veszni. Természetesen minden egyes fotózási helyszín más és más, ám a legtöbbször nem kell folyton átállítgatnod a fényképezőgépet, ugyanis a paramtérek döntő többsége tökéletesen kiszolgál az alapbeállítással, vagy az általad fixen beállított értékkel.

Ebben a cikkben arról a néhány beállításról írok, amik a fotózási helyszínektől szinte függetlenül, a legtöbbször alkalmasak arra, hogy elkészítsd a megálmodott képeket. Ha családi események fotózózásáról, ballagásról, nyaralásról vagy hasonlóról van szó, az alábbi beállítások általában maradhatnak ugyanazon az értéken.

gombok-fenymeres-orig

Itt egy lehetséges megoldás arra, hogy miket használj alapbeállításként a fényképezőgépeden:

Képmentési formátum / képminőség:

Ezt én mindig RAW-ra állítom, hiszen a fotózás után Lightroomban kidolgozom a fotókat. Ha nem RAW-ozol, akkor maradhat JPG-n a beállítás, viszont érdemes a legjobb minőségű JPG opciót választanod, így nem fog romlani a képminőséget a JPG tömörítési eljárás miatt. Így persze kevesebb fotó fér a memória kártyádra, de ma már nem túl drágák a nagyobb kapacitású memóriakártyák sem.

Hangjelzés:

Az exponáláskor történő hangjelzést (csippanást) tükörreflexes fényképezőgépnél szerintem mindenképp érdemes kikapcsolni. A zárszerkezet így is úgy is hangot ad ki az exponálásnál, minek csipogjon még pluszban neked? Kompaktnál más a helyzet, ott indokolt a csipogás, így jobban érződik mikor volt sikeres expozíció.

Zárkioldás kártya nélkül:

Ezt is ki szoktam kapcsolni. Kártya nélkül nem fotózunk, ennyi. Ha valamiért mégis szükséged lesz rá, akkor bekapcsolod, de a többségnek lehet „Nem”-re állítva.

Képlejátszási idő:

Ez a paraméter azt adja meg, hogy fotózás után az LCD kijelzőn hány másodpercig jelenjen meg az elkészült fotó. Szerintem a legideálisabb 4 másodperc. Ha kevésnek találod, akkor nyugodtan állítsd át nagyobb értékre, de megközelítőleg ennyi idő elég szokott lenni egy fotó gyors átnézésére.

Túlexponáltság figyelmeztetés:

Igen hasznos funkció, ezért mindig bekapcsolt állapotban használom! Az elkészült képen (amit ez előző pont miatt 4 másodpercig meg is mutat közvetlenül az exponálás miatt) villogó fehér részként jelöli meg azokat a részeket, amik beégtek. Ezeken a helyeken már nem nagyon maradt színinformáció, egy nagy fehér paca lesz a fotón. A villogó beégett részek látványa segít eldönteni, hogy jó lesz-e a kép, vagy inkább csinálsz egy újat más beállítással (pl.: -1 expozíció kompenzációt alkalmazol).

Automatikus kikapcsolás:

Ez arra jó, hogy a fényképezőgép automatikusan kikapcsol egy bizonyos idő után. Általban 1 percre szoktam állítani, így ha nem nyúlsz hozzá, akkor 1 perc után lekapcsolja az LDC-t. Mivel az LCD kijelző a legnagyobb áramfogyasztó a fényképezőgépeden, így elég sok akku üzemidőt lehet megspórolni, ha rendszeresen lekapcsol a fényképezőgéped, mikor épp nem a kezedben van, hanem mondjuk csak a nyakadban lóg.

Fehéregyensúly beállítás:

A fehéregyensúly beállítása talán a legkényesebb az eddig felsoroltak közül. Én személy szerint mindig „Auto” beállításon hagyom, hiszen RAW-ban fotózom. A RAW fájloknak pedig utólag  veszteségmentesen (azaz a minőség romlása nélkül) be lehet állítani a fehéregyensúlyát. Minden gond nélkül le tudom szedni a túl sárgás képekről a sárga színt és eltolni a kék felé. Ha JPG-ben fotózol (azaz fényképezőgéped egyből JPG képet készít), akkor viszont célszerű lehet beállítanod a környezetnek megfelelő fehéregyensúlyt. Itt is az Auto kiválasztása az esetek döntő többségében tökéletesen megfelelő, főleg ha nappal fotózol természetes fények között. Viszont ha otthon, lakáson belül késői órákban fotózol (értsd: már csak a lámpa ad fényt), akkor mindenképp érdemes „Izzó” beállításra átváltanod, hogy ne legyenek túl sárgák a fotóid!

Fénymérés: 

Válaszd a Kiértékelő beállítást. Ez gyártónkként eltérő algoritmussal, de ugyanazzal a logikával működik: a kép számos területének fényességéből átlagol egy nagyot, így próbálja belőni, hogy mennyire legyen fényes/sötét a fotód. A mai fényképezőgépeken a Kiértékelő/Átlagoló fénymérés tökéletes eredményt fog számodra adni a fényviszonyok 90% százalékában! Itt is érvényes az előző pontbál már említett RAW fotózás: ha JPG helyett RAW képeket készítesz, akkor gond nélkül változtathatod utólag a Lightroom alkalmazásban a fotód fényerejét, így nem sok értelmét látom a fénymérés folyamatos állítgatásának.

Még több tipp érdekel? Rendeld meg a Fotózás lépésről lépésre című elektronikus könyvet!