Objektív tisztítás egyszerűen!

Az objektív első (front)lencséje bizony könnyen összekoszolódhat, legyen szó tükörreflexes fényképezőgépről, vagy akár egy bridge gépről. Hogyan tisztítsuk meg az objektívet ilyenkor? Első ötlet lehet a papírzsebkendő, papírtörlő vagy akár a fülpiszkáló is. Egyiket sem ajánlom! Bár puhának tűnnek, mégis képesek mikrokarcolásokat okozni értékeny felületeken, mint például a fényképezőgépet frontlencséje. Ugyanilyen okok miatt nem célszerű matt üveges monitort vagy TV-t sem zsebkendővel tisztítani. De térjünk vissza az objektívre.

A legbiztonságosabb megoldás a Lenspen lencsetisztító használata!

objektív tisztító

Igaz, 3-4 ezer forintba kerül, de rendkívül hatékony és kényelmes a használata. Ezzel biztosan nem karcolod össze az objektíved! Két vége van, az egyik egy pamacsos kefe, a másik pedig egy szénporos tisztítófelület.

Az objektív tisztítását két lépésben kell elvégezni. A kefés felületével először távolítsd el a nagyobb szennyeződéseket, porszemeket. A kefét az oldalán lévő kis pöcökkel tudod elővarázsolni.

objektív lencse tisztítása

Ezután pedig a szénporos tisztítóval az objektív lencséjének közepéről indulva körkörös mozdulatokkal egyre jobban kifelé haladva szépen tisztítsd meg a lencsét. Ez fogja leszedni a rászáradt nedvesség lenyomatát illetve a zsíros szennyeződéseket, ujjlenyomatot is.

hogyan kell objektívet tisztítani

A szénporos tisztítóra ezután tedd rá a kupakját és forgasd meg, mert így fog friss szénréteg kerülni a tisztítóra. Ha szükséges, ismételd meg az előző mozdulatsort.

lencse és objektív tisztítása

Kész is, az objektíved elvileg teljesen tiszta lett!

A fenti képek az én objektívtisztítómról készültek, ami még a korábbi verzió, ma már egy újabb lencsetisztító modellt lehet kapni. Ez funkcionálisan ugyanaz, csak a design más. Megvásárolhatod pl. az edigital-nál:

https://edigital.hu/tisztitoszer/lenspen-original-nlp-1-gumirozott-boritassal-p212429

vagy a 220volt-nál:

http://www.220volt.hu/Lenspen+NLP-1+Original+lencsetisztito

Ha érdekel számtalan fotózással kapcsolatos tipp és trükk,
vásárold meg a Fotózás lépésről lépésre könyvemet!