Kompakt fényképezőgépek halála – a mobilos fotózás hajnala

A kompakt és bridge típusú fényképezőgépek óriási karriert futottak be az elmúlt két évtizedben, ám mára teljesen elveszítették vonzerejüket. Húsz éve, amikor még nem igazán létezett a mobiltelefonos fotózás, nagyon komoly piaca volt a kompakt vagy a komolyabb zoomolásra képes bridge kategóriájú fényképezőgépeknek. A tükörreflexes, cserélhető objektíves fényképezőgépek pedig eszméletlenül drágák voltak, így sokan választottak maguknak egy jó kis kompakt fényképezőgépet és élvezték, hogy végre nem kell filmet fűzni a gépbe, s szinte végtelen sokszor kattintgathatunk! A fotózás mindenki számára megfizethetővé vált.

A technológia fejlődés viszont elhozta számunkra a mobiltelefonokba integrált lencséket, egycsapásra hordozható fényképezőgéppé változtatva a telefonunkat. Mára szinte teljesen érdektelenné vált fotózás céljára külön fényképezőgépet magadnál tartani, hiszen már egy középkategóriás telefonnal is egész értelmes képeket lehet készíteni. Persze a telefonos fotók minősége még mindig elmarad egy normális kompakt vagy bridge gép képminőségéhez képest, ám az emberek döntöttek, s ahogy a lenti ábra is mutatja, manapság már csak tizedannyi beépített lencsés (kék sáv) fényképezőgépet vásárolunk, mint egy évtizeddel ezelőtt. A 2010-es évektől drasztikusan fejlődött a mobilokba épített kamerák minősége, ezzel párhuzamosan egyre jobban csökkent a kompakt gépek iránti érdeklődés.

Mikor használsz még kompakt fényképezőgépet fotózásra? Talán nyaralási fotókhoz, otthon a gyerek fotózásához vagy egyes munkahelyeken célszerszámként (pl rendőri helyszínelés). De az talán kijelenthető, hogy a kompakt fényképezőgépeknek leáldozott, sosem lesz már olyan kereslet utánuk, mint korábban, s ez egyértelműen a telefonos fotózás elterjedésének számlájára írható!

A fotózás dinamikája megváltozott, ma már fotóink többségét telefonunkkal készítjük, nem pedig a kompakt/bridge fényképezőgépünkkel!

kompakt fényképezőgépek halála

Kompakt fényképezőgépek csökkenő kereslete