Hány megapixel a jó? Mennyire van szükséged?

Nem vitás, hogy a fényképezőgép és telefongyártók elég komoly megapixel háborút vívnak. Szerintem többnyire önmagukkal… vagy talán a saját marketingeseikkel. Évről évre egyre nagyobb megapixelszámot lehet hallani a reklámokban, s a kérdés valójában az, mi értelme ennek az egésznek? Manapság például egy igazán közkedvelt telefon a Samsung A40, melynek 25 megapixeles szelfi kamerája van! A hátoldali kamerák tekintetében pedig számos gyártónak van már 48 megapixeles készüléke, ilyenek a Honor 20 Pro, Vivo V15 Pro, Samsung Galaxy A80, Lenovo Z6 Pro, Azus Z6. Ha ez nem volna elég, a Samsung és a Xiaomi épp most jelentette be az érkező 108 megapixeles szenzorral szerelt telefonokat! Nem írtam el, tényleg 108 megapixel!

Mekkora értelme van ennek a megapixel hajhászásnak, s reálisan mekkora felbontásra van szüksége egy átlag magyar felhasználónak?

A legegyszerűbb ezt a kérdést megválaszolni, ha megnézzük, hogy az elkészült képeket mire használjuk, milyen eszközön nézzük meg őket. Induljunk ki egy átlag felhasználóból, aki telefonnal vagy fényképezőgéppel készít fotókat, s azokat a telefonján nézi vissza, feltölti számítógépre és monitoron nézi meg, interneten továbbítja, emailben csatolja, vagy a TV-jére, tabletjére továbbítva mutatja meg az érdeklődőknek. Szüksége lehet még papírkép előhívásra szokásos 10×15-ös méretben, esetleg A4-es posztert is készíttetne kedvenc fotójából. Attól most tekintsünk el, hogy utcai plakátokat hívatna elő, molinókat készíttetne vagy más ipari felhasználást szeretne.

Készítettem egy táblázatot, ami megmutatja, hogy az egyes „használati esetek” során mekkora felbontásra, azaz hány megapixelre van szükség. A lenti táblázatban próbáltam az átlag magyar eszközeit megsaccolni.

Fotó használati eseteKijelző/papír méreteMegjelenített képpontok számaSzükséges megapixelszám
mobiltelefonon nézegetés (középkategória - Samsung A40)kb. Full HD2340 x 10803 megapixel
mobiltelefonon nézegetés (csúcskategória - iPhone 11 Pro)kb. QHD2688 x 12424 megapixel
számítógép monitoron nézegetésFull HD1920 x 10802 megapixel
számítógép monitoron nézegetésQHD2560 x 14404 megapixel
TV-n nézegetésFull HD1920 x 10802 megapixel
TV-n nézegetés4k 3840 x 21608 megapixel
papírkép előhívás10cm x 15cm1795 x 12052 megapixel
poszter előhívásA4-es 3602 x 24809 megapixel
tableten nézegetés
(középkategória - iPad 2018)
kb. FHD2048 × 15363 megapixel
tableten nézegetés (csúcskategória - Galaxy Tab S6)kb. QHD2560 x 16004 megapixel

Amint látod, a legnagyobb megapixelszámra akkor van szükséged, ha például falinaptárat készítesz A4-es fotókból vagy a családnak mutatsz be fotó slideshow-t a 4k-s felbontású tévéden. A legtöbb esetben a fotókat csak 2-3 megapixel megjelenítésére képes kijelzőkön nézzük vissza.

A táblázatból levonható konklúzió, hogy nagyjából 10 megapixel gyakorlatilag elegendő egy átlagos felhasználónak 2019-ben, szinte minden esetben.

40-50 megapixeles szenzorokat telefonba szerelni, nos… szerintem itt inkább a cégek marketinges részlege győzött az R&D részlege felett. Annál is inkább, mivel az elkészült fotók minősége csak részben függ a szenzor pixelszámától, sokkal fontosabb a képérzékelő szenzor fizikai mérete, illetve hogy a képfeldolgozó algoritmus (ami a jpg képet készíti neked) milyen kontrasztot, színeket és egyéb paramétereket használ a fotó elkészítése során. A 108 megapixeles telefonok is 27 megapixeles fotót készítenek majd, mert 4 pixel adatait összevonják 1-be. Azt mondják, hogy így éjszaka jobb képeket lehet majd készíteni vele, de ez biztosan nem a 108 megapixelnek köszönhető, hanem a nagyobb méretű képérzékelő szenzornak. Telefonokba szerelt 50-100 megapixel így inkább reklámfogás, mintsem szabad szemmel is látható minőségi különbség a fotókon.

Tükörreflexes gépeknél természetesen más a helyzet, hiszen sok tulajdonos üzletszerűen fotóz (poszterek, esküvők, modellfotók, utcai reklámok), ahol simán szükséges lehet akár 30-40 megapixeles felbontás is. Szintén szükséged lehet 30-40 megapixelre, ha már most azon aggódsz, hogyan fogod megmutatni a családnak a legújabb nyaralási fotóidat a 8k-s tévéden 10 év múlva 🙂

Amennyiben nem tartozol az üzletszerű felhasználók közé, akkor a 10-15 megapixeles felbontás tökéletesen megfelel számodra!

Néhány példa: bal oldalon a felbontás neve és a képpontok száma, jobb oldalon a hozzá tartozó megapixelszám

Azt sem szabad elfelejteni, hogy egy 20 megapixeles képet tökéletes állapotában egy 20 megapixeles kijelző lenne képes megjeleníteni. Így amikor a körülbelül 2 megapixelre képes telefonkijelzőn nézzük vissza a 20 megapixeles fotókat, akkor a telefon lényegében tizedére zsugorítja a fotót, és azt jeleníti meg. A kicsinyítő algoritmuson múlik, hogy ez milyen minőségű lesz. Egyszóval szinte tök mindegy, hogy a telefon szelfikamerája 15 vagy 25 megapixeles fotót készít, egyrészt a telefonon úgyis csak 2 megapixeles méretben lehet viszontlátni, másrészt ha más kijelzőn nézzük vissza vagy esetleg papírra nyomtatjuk, akkor sem lesz lényeges a különbség. Ha egy 48 megapixeles fotónak az összes képpontját szeretnénk „látni”, akkor legalább 75cm x 55cm-es nyomatot kell készíttetni belőle, hogy valóban mind a 48 millió képpont megjelenítésre kerüljön. Digitális kijelzőn (TV, tablet) jelenleg nem tudsz ekkora méretet egy az egyben megjeleníteni, még egy méregdrága 8k TV is „csak” 32 millió képponttal rendelkezik.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy a népszerű szolgáltatások is átméretezik a fotókat. A Facebookra vagy Instára feltöltött fotók maximum 2048 képpont szélesek/magasak lehetnek, azaz nagyjából 2 megapixelesek. Tehát csinálunk egy szelfit a 20-25 megapixeles első kamerával, amit aztán  feltöltünk Facebookra, s így lesz belőle egy 2 megapixeles fotó. Ugyanez történik például a blogodra feltöltött fotóiddal is.

A megapixel háborúba az Apple például nem is állt bele, lényegében az összes jelenlegi telefonján 12 megapixel a legnagyobb kamera felbontás. Ők inkább több 12 megapixeles kamerát raknak a telefon hátuljára különböző lencsékkel. Az iPhone tulajdonosok többsége pedig kifejezetten elégedett a telefon által készített fotók minőségével, ez is alátámasztja, hogy a képminőség nem a megapixelszámtól függ.

Összességében szerintem nem érdemes a megapixelnek túl nagy jelentőséget tulajdonítani a telefonod/fényképezőgéped kiválasztásakor. Ha megvan a 10-15 megapixel, megnyugodhatsz… bőven elég lesz!

További tippeket olvashatsz a Fotózás lépésről lépésre e-könyvben!


Egyetértesz? Más véleményed van? Írd meg a hozzászólásokban!