Használt objektív vásárlása – tippek

Előbb utóbb minden tükörreflexes fényképezőgép tulajdonos eljut arra a pontra, amikor új objektívet szeretne kipróbálni és vásárolni. Ekkor két lehetőségünk van: boltból vásárolunk új objektívet garanciával, vagy használt objektívet veszünk. Ez utóbbihoz adnék néhány tippet ebben a cikkben.

Ha már eldöntötted, pontosan milyen használt objektívre van szükséged, akkor a következő lépés megkeresni és megtalálni a szerencsés jelöltet.

A legegyszerűbb megoldás, ha van a közeledben olyan bolt, ahol árulnak használt objektíveket is (pl. bizományos módszer). Ilyen persze nincs minden sarkon, Budapesten egy kicsit könnyebb dolgod van (például az Optiform szaküzlet a körúton: optiform.hu).

A legnagyobb segítséget viszont maga az internet adja számodra. Az egyik leghatékonyabb megoldás a használt objektíved felderítésére, ha egyszerűen beírod a Google keresőjébe, amit keresel. Például: „használt canon 50mm 1.4”.

A találati listában nagy valószínűséggel találhatsz majd fórumokat vagy apróhirdetési oldalakat, ahol árulnak eladó 50mm-es objektívet. Ha nincs találat, akkor tágíthatod a keresést és próbáld inkább így: „canon adok-veszek” vagy „nikon adok-veszek”.

Emellett persze van egy-két konkrét oldal is a neten, amiket érdemes lehet felkeresned. Egyik a vatera.hu aukciós oldal, ahol rendszeresen árulnak használt objektíveket. A vatera keresőjébe hasonlóan írd be az általad keresett objektívet. Ha nincs találat, próbáld tágítani a keresést, pl. írj csak annyit, hogy „használt canon objektív”.

Másik két nagyon fontos oldal az index fórumon található!

Canon használt objektívekhez látogass el ide:
http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9116329&la=104395488

Nikon használt objektívekhez pedig ide:
http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9188634

Ezek a fórumok nagyon pörögnek, naponta tucatnyi új hirdetés jelenik meg! Kezd el visszafelé átnézni a hirdetéseket (tipp: állítsd be, hogy listázzon az fórum egyszerre 300 hirdetést egy oldalra és CTRL+F billentyűkombinációval keress rá az objektívedre pl. „canon 50mm”). Végső esetben felrakhatsz Te is egy hirdetést, hogy „Keresek … objektívet”. Mindössze egy gyors regisztrációra van szükséged.

Ha megvan a kiszemelt használt objektív, és lebeszéltél egy személyes találkozót is az eladóval, akkor a következőkre érdemes figyelned mielőtt megvásárolod:

  • Nézd át az objektív külső borítását. Amire figyelj: mennyire van elhasználódott érzete, mennyire kopott, a műanyag felület mennyire karcos. Ezekből következtethetsz arra, milyen sokszor volt használva, mennyire volt megkímélve az objektív az előélete során.
  • Alaposan nézd át a frontlencsét. Emeld fel szemmagasságba és közelről nézd át, lassan forgatva/mozgatva, hogy van-e komoly karcolás a lencsén. Ha középen találsz látható sérülést, akkor érdemes elkerülni az objektívet, ha oldalt helyezkednek el apró karcolások (amik amúgy sincsenek rajta a végső fotón) akkor még nem kell elvetni a jelöltet.
  • Tipikusan a napellenző rögzítésénél lehet találni karcolásokat a műanyag vázon. Ha nem figyeltek a napellenző fel-le vételénél, akár csúnyán karcos lehet az objektív ezen része. Jó alapja lehet annak, hogy alkudozz az árból.
  • Forgasd meg a fókuszgyűrűt is. Könnyen forgathatónak kell lennie, de egy kis ellenállást nem árt, ha érzel. Ha lötyög vagy ha karcosan viselkedik (pl. homokszemeken gördül) az nem túl jó.
  • Zoomobjektívnél ugyanígy ellenőrizd a zoomolást is!
  • Vedd le a hátsó lencsekupakot és nézz rá a hátsó lencsére is. Itt se legyen karcolás az üvegfelületen.
  • Fogd meg az objektívet a legelejénél és picit rázd meg. Mennyire lötyög a tubus? 1-2 éves objektívektől még elvárható, hogy egyáltalán ne lötyögjön, 4-6 éves használt objektíveknél már valamennyire érződhet, hogy elengedett, meglazult a konstrukció. Ha 2-3 millimétert is kilötyög oldalirányban, akkor természetesen felejtős, keress másik eladó használt objektívet!
  • Célszerű magaddal vinned egy objektívtisztítót (erről a „77 gyorstipp fotózáshoz” című e-füzetben részletesen írok), hogy le tudd söpörni a lencséről a porszemeket. Így pontosan fel tudod mérni, mennyi az a pormennyiség, amit nem lehet eltávolítani, mert belül van. A nagyobb, belül elhelyezkedő porszemek nem túl szerencsések, ilyen esetben alaposan fontold meg a vásárlást.

A lenti fotón látható használt objektívnél az alul lévő porszemek nem az objektív lencséjén vannak, hanem a belső lépcsős műanyag redőkön!

használt objektív adás vétel

Enyhén belül is poros objektív (klikk a képre) 

Ha nagyjából rendben találtad a használt objektívet, végül tedd fel a gépvázadra és próbáld ki. Figyeld meg azt is, mennyire siklik könnyen a bajonett amikor ráhelyezed a gépvázra, illetve mennyire van tele karcokkal maga a fém bajonett. Lőj pár képet és az LCD-n nagyíts bele. Keress sötét pöttyöket vagy foltokat. Zoomobjektívnél mindenképp készíts pár képet a zoomtartomány mindkét végén. A fókuszt is próbáld ki, fókuszálj közelre, majd távolra is. Célozz rá tárgyakra és nézd meg, hogy pontosan rájuk fókuszál-e (a kiválasztott tárgy a legélesebb a képen?). Ellenőrizd, működik-e a manuális/auto fókuszválasztó gomb/pöcök.

sigma20mm-2

Csak a lencse felületén poros objektív (klikk a képre)

Ha nem mutatkozik a fotókon semmi furcsaság, akkor valószínű nagy baja már nem lehet az objektívnek. A biztonság kedvéért érdemes megbeszélned az eladóval, hogy vállaljon 24 órás garanciát az objektívre. Erre azért van szükség, mert otthon még célszerű alaposabban is szemügyre venned a megvásárolt objektívet. Készíts otthon is fotókat: fókuszálj közelre, távolra; zoomolj közelre, távolra; állítsd be a legnagyobb és legkisebb blendét is. A fotókat számítógépre feltöltve nézd át, van-e oda nem illő folt vagy sötét pont/terület.

Ja… még valami. A lenti fotón egy begombásodott lencsét látsz. Ilyen akkor fordulhat elő, ha nedvesség érte a lencsét, nem száradt ki rendesen és gomba tudott megtelepedni rajta. Az ilyen lencséket nagy ívből kerüld el!

fungus

Gombás objektív – (tinkeringwithcameras.blogspot)

Célszerű, ha tud adni az objektív gazdája gyári lencsefedőt, hátsó kupakot és napellenzőt is a használt objektívhez. Esetleg gyári dobozt, papírokat. Ezek hiánya is lejjebb nyomhatja az árat.

A kiszemelt használt objektív átment a fenti teszteken?

Ha igen, nem sok gondod lesz vele! Jó fényeket!