Fotó adatainak törlése – EXIF adatok törlése

Fotó adatainak törlése – EXIF adatok törlése

A fényképezőgépek és a mobiltelefonok szinte minden esetben beleírják a fotó fájlba a készítés adatait. Ez a JPG fájlod úgynevezett EXIF információs része. Az EXIF-ből kiolvasható a készítés ideje, a fényképezőgép típusa, gyártója, a fotózás alkalmával használt beállítások: záridő, rekesz, ISO érték, stb. Számtalan információ megtalálható az EXIF adatok között, melyeket alapértelmezésként a fényképezőgépek ki(…)

100 fotózás gondolat

100 fotózás gondolat

100 gondolat, tipp, ötlet a fotózásról – fotózás – Sok százas lista kering az interneten, ahol fotósok osztják meg gondolatszösszeneteiket, apró tippjeiket és kedvcsinálójukat a fotózásról. Íme, az én 100-as verzióm: A digitális fotózás nem jobb az analógnál, de kényelmesebb. Ha duplán exponálsz (sorozatmódra állítva) nagyobb esélyed van, hogy az egyik fotó éles lesz. Bátran(…)

Kompakt fényképezőgépek halála – a mobilos fotózás hajnala

Kompakt fényképezőgépek halála – a mobilos fotózás hajnala

A kompakt és bridge típusú fényképezőgépek óriási karriert futottak be az elmúlt két évtizedben, ám mára teljesen elveszítették vonzerejüket. Húsz éve, amikor még nem igazán létezett a mobiltelefonos fotózás, nagyon komoly piaca volt a kompakt vagy a komolyabb zoomolásra képes bridge kategóriájú fényképezőgépeknek. A tükörreflexes, cserélhető objektíves fényképezőgépek pedig eszméletlenül drágák voltak, így sokan választottak(…)

Nikon VR jelentése – rázkódáscsökkentés

Nikon VR jelentése – rázkódáscsökkentés

Ha a Nikon objektíved rendelkezik VR (Vibrate Reduction), azaz rázkódáscsökkentés funkcióval, akkor az alábbi szöveget találhatod a mellékelt információs füzetben: “Ne kapcsolja ki a fényképezőgépet és ne távolítsa el az objektívet, amíg a rázkódáscsökkentés be van kapcsolva.” Ez most akkor azt jelenti, hogy minden esetben ki kell kapcsolni az objektíven lévő gombbal a VR rázkódáscsökkentést(…)

Fotózás szíjjal – BlackRapid

Fotózás szíjjal – BlackRapid

Te hogyan hordod a fényképezőgéped fotózás közben? Kis géped van, így nincs gondod vele és a kezedben van végig? Netán minden fotózást tükörreflexessel végzel és egy egész fotós szettet hordasz magaddal? Többféle megoldás létezik az oldaltáskától a komplex fotós hátizsákig. Egy olyan módszerről írnék most, ami bár pénzbe kerül, de számomra maga volt a megváltás.(…)

Kép átméretezés – fotó átméretezése

Kép átméretezés – fotó átméretezése

Biztosan belefutottál már olyan szituációba, hogy szükséged lett volna átméretezni egy képfájlt. Ha saját magunknak fotózgatunk vagy archiválunk fotókat, akkor nagyméretű képfájlok is megfelelőek lehetnek, viszont ha interneten szeretnénk küldözgetni képeket, akkor már gondok lehetnek a nagyméretű képfájlokkal. Bár a legtöbb email és webes szolgáltató már támogatja nagyméretű fájlok küldözgetését is, azért nem árt ha tudjuk,(…)

Fényképezőgép beállítása

Fényképezőgép beállítása

Mit állítsak be a fényképezőgépen? Egy tükörreflexes fényképezőgépen számtalan beállítható funkció és paraméter van, de akár egy kompakt fényképezőgépen menüjében is tökéletesen el lehet veszni. Természetesen minden egyes fotózási helyszín más és más, ám a legtöbbször nem kell folyton átállítgatnod a fényképezőgépet, ugyanis a paramtérek döntő többsége tökéletesen kiszolgál az alapbeállítással, vagy az általad fixen(…)

Objektív tisztítás egyszerűen!

Objektív tisztítás egyszerűen!

Az objektív első (front)lencséje bizony könnyen összekoszolódhat, legyen szó tükörreflexes fényképezőgépről, vagy akár egy bridge gépről. Hogyan tisztítsuk meg az objektívet ilyenkor? Első ötlet lehet a papírzsebkendő, papírtörlő vagy akár a fülpiszkáló is. Egyiket sem ajánlom! Bár puhának tűnnek, mégis képesek mikrokarcolásokat okozni értékeny felületeken, mint például a fényképezőgépet frontlencséje. Ugyanilyen okok miatt nem célszerű(…)

Képnézegető program – IrfanView letöltése

Képnézegető program – IrfanView letöltése

A legtöbb operációs rendszernek (pl. Windowsnak is) van beépített, saját képnézegető programja. Annak gagyisága viszont sokakat arra sarkall, hogy letöltsenek egy jó kis képnézegető programot az internetről. Az egyik legnépszerűbb képkezelő / képnézegető az IrfanView. Sok sok millióan használják világszerte, nem véletlenül. Egyszerű a kezelése, s számos haladó funkcióval is rendelkezik. Ami pedig a legjobb:(…)

Canon (Nikon) expozíciós szám kiolvasása

Canon (Nikon) expozíciós szám kiolvasása

Eladnád a Canon vagy Nikon tükörreflexes fényképezőgéped? Nos… egy valamit biztosan tudni akar majd a szerencsés vevő: hány fotót készített már a gép eddigi élete során, azaz épp mennyin áll az expozíciós számlálója. Röviden fogalmazva hány expó van benne? A vevő elsősorban azért szeretné tudni a pontos expozíciós számot, mert a fényképezőgépek zárszerkezete minden egyes(…)

Használt objektív vásárlása – tippek

Használt objektív vásárlása – tippek

Előbb utóbb minden tükörreflexes fényképezőgép tulajdonos eljut arra a pontra, amikor új objektívet szeretne kipróbálni és vásárolni. Ekkor két lehetőségünk van: boltból vásárolunk új objektívet garanciával, vagy használt objektívet veszünk. Ez utóbbihoz adnék néhány tippet ebben a cikkben. Ha már eldöntötted, pontosan milyen használt objektívre van szükséged, akkor a következő lépés megkeresni és megtalálni a(…)

Kompozíciós technikák: a harmadolás szabály

Kompozíciós technikák: a harmadolás szabály

A Harmadolás technikája talán a legismertebb kompozíciós technika, nem véletlenül. Amilyen egyszerű, olyan hatásos tud lenni, ha jól használod. Azon az elképzelésen alapul, hogy bár nagyon szeretjük a szimmetrikus dolgokat, egy idő után kissé unalmassá tudnak válni, így érdemes feldobni a fotót egy kis aszimmetriával! A fotót képzeletben feloszthatjuk függőlegesen és vízszintesen is három részre.(…)

Milyen fényképezőgépet vegyek?

Milyen fényképezőgépet vegyek?

Fotósként a leggyakoribb kérdés, amit az elmúlt években kaptam, a következő volt: „Szeretnék fényképezőgépet venni, de nagyon nagy a választék, tudnál tanácsot adni?” Nem is csoda, ha ellátogatunk egy online áruház oldalára, akár 300-500 digitális fényképezőgép közül válogathatunk. Számtalan módon lehet kategorizálni a fényképezőgépeket, gyakran a gyártók saját termékkategóriákat definiálnak a jól megszokott kategóriákon túl,(…)

Digitális fotókidolgozás – fotóelőhívás tippek

Digitális fotókidolgozás – fotóelőhívás tippek

Nincs más hátra, mint előhívatni a fotóidat? Ha szeretnél papírképeket a digitális fájlokból, akkor a következő lehetőségeid vannak: – nyomtatsz magadnak otthon – elmész egy fotólaborba személyesen – online fotólaborban rendelsz Az otthoni nyomtatáshoz szükséged lesz egy fotónyomtatóra és méretre vágott fotópapírra is. Nem túl gazdaságos megoldás, hiszen a fotónyomtatás elég sok tintát igényel, így(…)

Fotózás – Digitális fotózás könyvtippek

Fotózás – Digitális fotózás könyvtippek

Ha elmész egy Libribe vagy Alexandrába, számtalan fotózással kapcsolatos könyvet találsz a polcokon. Külön részleget szentelnek a fotózásnak, illetve a digitális fotózásnak. Nemcsak számtalan szerzőtől találsz könyveket a polcokon, hanem egy-egy sikeresebb szerzőnek akár 4-5 kötetét is forgalmazzák. Óriási a választék, mégis melyiket vegye meg az ember, ha jobban szeretne fotózni, ha az elméleti ismereteit(…)

Fehéregyensúly beállítás – viszlát, sárga fotók!

Fehéregyensúly beállítás – viszlát, sárga fotók!

Ha fotóztál már otthon egy családi esemény alkalmával, akkor biztosan előfordult már veled, hogy kicsit sárgák lettek a fotók. Vagy nagyon sárgák… Erre a jelenségre a fehéregyensúly fogalma adja meg a választ. A fényforrások általában nem tökéletesen fehér fényt bocsájtanak ki, hanem valamilyen keveréket, a fehérnek egy kékes, sárgás vagy vöröses árnyalatát. Sajnos a fényképezőgéped(…)

Képérzékelő szenzor: CMOS – CCD

Képérzékelő szenzor: CMOS – CCD

A fényképezőgép lelke és talán a legdrágább alkatrésze is. A képérzékelő szenzor alakítja át a fénysugarakat olyan digitális információvá, amiből végül a pixelekből álló végső kép lesz. Napjainkban CMOS és CCD technológiát használnak a gyártók.  Az alábbi kép az egyes szenzorméreteket hasonlítja össze méretarányosan. Forrás: wikipedia Haladjunk kívülről befelé. A legkülső, legnagyobb szenzorméret az ábrán(…)

Fotózással kapcsolatos linkek

Fotózással kapcsolatos linkek

Magyar nyelvű linkek: digitalisfoto.lap.hu Hatalmas linktár számos digitális fotózással kapcsolatos linkkel: tesztek, hírek, magazinok. Talán a legnagyobb forgalmú fotózással foglalkozó katalógus oldal. www.fotozz.hu Az egyik leglátogatottabb magyar oldal, rengeteg feltöltött fotóval, fotóvéleményezéssel. Számtalan felhasználó több ezer fotójáról olvashatsz hozzászólásokat, véleményeket. pixinfo.com Digitális fényképezőgép adatlapok, tesztek, leírások, cikkek és hírek minden mennyiségben. www.edigital.hu Elektronikai webáruház, hatalmas(…)